Prezident zapálil prvé Sviečky vďaky na Dukle, posledné na Slavíne

09.05.2015 Bratislava

Dukla 8. mája (TASR) - Tí, ktorí položili svoje životy za to, aby prispeli k ukončeniu strašného fašizmu, oslobodeniu našej krajiny, si zaslúžia našu pamiatku, našu úctu, jedno veľké ďakujeme a slovo nezabudneme. Pri návšteve Pamätníka československých vojakov na Dukle to povedal prezident SR Andrej Kiska, ktorý si dnes ráno medzi prvými uctil zapálením sviečky hrdinov druhej svetovej vojny.

"Dnes slávime 70. výročie ukončenia strašnej druhej svetovej vojny. Je osem hodín ráno, začínam tu, na Dukle, aby som postupne prešiel cintoríny po celom Slovensku a spolu s občanmi Slovenska by som si želal, aby na každom jednom hrobe človeka, vojaka, ktorý položil život pri oslobodzovaní našej krajiny, dnes bola zapálená Sviečka vďaky," povedal Kiska v areáli pamätníka, kde je pochovaných 565 vojakov, ktorí padli v bojoch Karpatsko-duklianskej operácie na jeseň 1944.

Slovenská hlava štátu sa dnes ráno okrem Dukly zastavila aj vo Svidníku pri Pamätníku sovietskej armády, v susedstve ktorého leží približne 9000 padlých vojakov. "Som veľmi rád, že práve tu, kde sa začínalo oslobodenie našej krajiny, môžem začať to, čo pokladám za najprirodzenejšiu oslavu ukončenia druhej svetovej vojny, že môžem spolu s vami zapáliť Sviečku vďaky," povedal vo svojom príhovore Kiska.

Pri oslobodzovaní našej krajiny zahynulo podľa jeho slov takmer 100.000 vojakov. "Boli to vojaci sovietskej Červenej armády, Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, boli to ale aj naši československí vojaci Rumuni, Francúzi a ľudia mnohých iných národov. To číslo je veľké, za každým jedným hrobom je schovaný príbeh, príbeh človeka, ktorý mal doma mamu, možno manželku, deti a svoj život položil tu, pri oslobodzovaní našej krajiny. Patrí za to tým, ktorí tu odpočívajú, obrovská vďaka a naše nezabudneme," uviedol Kiska pri rozlúčke so Svidníkom.


Kiska zapálil Sviečky vďaky aj na Ústrednom vojenskom cintoríne vo Zvolene

Prezident SR Andrej Kiska dnes pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny navštívil Ústredný vojenský cintorín Kráľovskej rumunskej armády a Červenej armády vo Zvolene. Zapálením Sviečok vďaky si uctil pamiatku padlých rumunských a sovietskych vojakov.

"Pri oslobodení našej krajiny padlo takmer 100.000 vojakov. Za každým z ich hrobov sa skrýva nejaký ľudský príbeh. Každý z nich chcel prísť domov, mal doma matku alebo manželku, deti a zahynuli pri oslobodzovaní našej krajiny. Za to im patrí naša obrovská vďaka a nikdy na to nesmieme zabudnúť,"
povedal vo svojom príhovore Kiska.

Prezident SR dnes navštívil aj pamätníky a cintoríny na Dukle a v Liptovskom Mikuláši a v rámci svojho programu sa zastaví ešte na ďalších dvoch - v Štúrove a Bratislave. Zástupcovia jeho kancelárie navštívia ďalšie pietne miesta na Dargove, v Michalovciach, Humennom, Trebišove, Martine, Žiline, Trenčianskej Teplej a Starej Turej.

Sviečky vďaky zapálili dnes aj na Vojenskom cintoríne na Bôriku

Žilinský viceprimátor Patrik Groma v sprievode Pavla Sibylu z Kancelárie prezidenta SR a niekoľkých občanov Žiliny zapálil dnes pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny Sviečky vďaky na tamojšom Vojenskom cintoríne na Bôriku.

"Týmto symbolickým pietnym aktom sme sa pripojili k mnohým ďalším mestám u nás i v zahraničí, kde si dnes pripomínajú ukončenie dlhých šesť rokov trvajúceho najkrvavejšieho vojnového konfliktu v dejinách ľudstva," skonštatoval žilinský viceprimátor.

Druhá svetová vojna zostáva podľa neho pre celé ľudstvo večným mementom. "Musíme sa opakovane zamýšľať nad príčinami jej vzniku, nad strašnými útrapami, ktoré priniesla, ale aj nad tým, že sa aj v najhorších časoch našli odvážni hrdinovia obetavo bojujúci za slobodu a dôstojný život," pokračoval Groma.

"Varovný odkaz vojny a význam spoločného mierového úsilia treba neustále pripomínať, lebo my si už, našťastie, ani nevieme predstaviť vojnové hrôzy, ktoré museli zažívať naši predkovia. Musíme všemožne presadzovať a upevňovať humánne hodnoty, zodpovednosť za mier a bezpečný život," dodal.

Posledné Sviečky vďaky zapálil Kiska na Slavíne

Prezident SR Andrej Kiska dnes pri príležitosti 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny navštívil hroby padlých vojakov po celom Slovensku. Svoju cestu ukončil večer zapálením Sviečok vďaky na bratislavskom pamätníku Slavín, kde sú pochovaní padlí sovietski vojaci. Na pietnom akte sa spolu s ním zúčastnili aj veľvyslanci z osloboditeľských krajín a primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Hlava štátu vystúpila na mieste s krátkym príhovorom. "Nechcem, aby reč prekryla toto gesto. Gesto, ktoré má ukázať, že za štatistikami, za tými skoro 100.000 ľuďmi, ktorí zomreli pre to, aby sme my mali slobodu, ktorí položili svoje životy za našu vlasť, sa skrývajú príbehy. Za každým jedným z tých mien, ktoré tu je, za každým jedným hrobom je príbeh človeka," povedal Kiska.

Je presvedčený, že úctu si zaslúžia práve jednotlivci, a to nielen vo forme položenia venca k hlavnému pamätníku. "Dnes ráno som začal na Dukle, bol som vo Svidníku, presunul som sa do Zvolena, Štúrova. Po celom Slovensku sa dnes zapálili desiatky tisíc sviečok, pri každom jednom hrobe je dnes sviečka, ktorá pripomína, že sme nezabudli a že ďakujeme," zhrnul Kiska.

Primátor Nesrovnal vyzval Bratislavčanov, aby sa pripojili k iniciatíve prezidenta SR a zapálili sviečky na hroboch vojakov padlých v druhej svetovej vojne. "Urobte, prosím, aj vy veľké ľudské gesto a zapáľte sviečky na hroboch vojakov na znak spomienky a úcty. A tiež ako posolstvo mieru, aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo."

Pietny akt na Slavíne narušilo zopár jednotlivcov, ktorí protestovali proti prezidentovi Kiskovi. Ten na margo ich účasti poznamenal, že je demokracia a majú právo na svoj názor. Pripomenul však, že Slavín je cintorínom, miestom úcty a piety.
 

Vyberte región